Waarvoor heb je een anode nodig?

Het belang van anodes:

Een anode zorgt er voor dat het onderwaterschip beschermd wordt tegen het wegvreten van metaal onder invloed van stroom. In dure woorden wordt dat galvanische corrosie genoemd. Vooral de zwakkere delen, zoals bijvoorbeeld de schroefas en de schroef, krijgen het onderwater zwaar zonder hulp van een anode.

Wanneer twee soorten metaal in het water dicht bij elkaar in de buurt komen, ontstaat er een spanningsverschil. Door dat verschil ontstaat er een elektrische lading (ook wel elektrolyse genoemd) die het metaal wegvreet. Het minst edele metaal zal worden aangetast (de anode) en het meest edele wordt bespaard. 

Verschillende situaties leiden tot elektrolyse, de twee meest voorkomende situaties zijn: de min van de accu wordt met de huid van het schip verbonden of het schip wordt aangesloten op walstroom; beide situaties zorgen ervoor dat het schip als stroomleider dient

Een aluminium- of zinkanode?

In het kort: aluminium voor zoet-, zink voor zoutwater. 

De weerstand van elektriciteit is in zoetwater hoger dan dat het is in zoutwater. Omdat het verschil in potentiële energie tussen aluminium en andere metaalsoorten groter is dan bij zink, kun je het beste gebruik maken van aluminium anode.

Aluminium heeft de eigenschap dat het veel sneller slijt in zoutwater. Daarom wordt de zinkanode aanbevolen bij schepen die varen in zoutwater.

Zorg ervoor dat er geen verflagen over of onder de anode heen komt. Wanneer dit wel gebeurt, zal de anode zijn werk niet kunnen doen. 

Hoeveel anodes zijn er nodig?

Dat hangt af van de lengte en het oppervlakte kan het schip. Een berekening die kan worden toegepast is lengte waterlijn x (breedte + diepgang). 

Bij aluminiumanodes per 30m2 2 anodes van 2kg. 

Voorbeeld: 

- tot 30m2: 2 anodes van 2kg
- tot 60m2: 4 anodes van 2kg

Bij zinkanodes per 30m2 4 anodes van 2kg.

Voorbeeld:
- tot 30m2: 4 anodes van 2kg
- tot 60 m2: 8 anodes van 2kg

Wanneer zijn anodes aan vervanging toe?

Wanneer een anode voor tweederde (zo ongeveer 70%) is versleten/aangetast dan is deze aan vervanging toe. 

Hulp nodig? Wij adviseren je graag per mail. 

Laat reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd