Nog even in het kort wat antifouling is: antifouling is een onderwaterverf die het scheepsromp beschermt tegen de aangroei van organismen die zich onder het watervlakte vasthechten. Denk hier bij aan algen en schelpdieren, maar ook slijm en wieren.
Welk soort antifouling kan ik het beste gebruiken?
Er zijn verschillende soorten antifouling. Je kunt kiezen uit koperhoudende en niet koperhoudende. Koperhoudende antifouling is minder goed voor het milieu, maar biedt in de meeste gevallen wel de beste bescherming.
Vaart u in zout water, dan wordt altijd een koperhoudende antifouling aanbevolen. Dit is omdat er in zout water meer aangroei is. Vaart u in zoet water, dan zou u er voor kunnen kiezen om een niet-koperhoudende antifouling te kunnen gebruiken. Op een aluminium boot kan absoluut geen koperhoudende antifouling worden aangebracht.
Hou er rekening mee dat niet iedere koperhoudende antifouling kan worden toegepast voor de pleziervaart. Dit is om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. In onze webshop wordt aangegeven welke antifouling wel of niet kan worden gebruikt.
Dan kan er nog onderscheid worden gemaakt in harde - en zelfslijpende antifouling. In onderstaande link vindt u meer informatie over dit onderwerp: https://hoacmarine.nl/blogs/news/het-verschil-tussen-harde-en-zacht-zelfslijpende-antifouling
Mocht het zijn dat de bestaande laag antifouling dusdanig verslechterd is, dan kunt u deze het er beste afspuiten met een hogedrukreiniger. Resten die overblijven, kunt u er af schrobben, krabben of schuren. Daarna alles goed naspoelen met water en ontvetten.
Zit de bestaande laag antifouling er nog goed op, dan kunt u deze opschuren met droog schuurpapier met bijvoorbeeld een korrel 180.
Roer de antifouling voor het gebruik een paar minuten goed door. Voor het gewenste resultaat wordt geadviseerd om twee lagen per seizoen aan te brengen. Om een goede laagdikte aan te brengen, kunt u het beste een vachtroller gebruiken. Een goed laagdikte is vooral belangrijk op de kwetsbare plekken, zoals op de waterlijn of bij het roer.