Reddingsvest of zwemvest? De verschillen.

HOAC Marine heeft een groot aanbod aan redding- en zwemvesten. Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest is dat een zwemvest enkel bedoeld is ter ondersteuning bij het zwemmen. 
Reddingsvesten zullen een drenkeling altijd op de rug draaien, of hij/zij nu kan zwemmen of niet. Ook als de drenkeling bewusteloos is zal een reddingsvest er altijd voor zorgen dat de persoon met het hoofd boven water blijft. Reddingsvesten worden gemeten met ‘N’ deze staat voor ‘Newton’ en geeft het drijfvermogen van het vest aan.  
 

Als een vest een waarde heeft van 50N of minder dan spreekt men van een zwemvest. Is deze waarde hoger dan spreekt men van een reddingsvest.

Verschillende klassen van reddingsvesten

50N of minder – Zwemvesten 

Zoals boven genoemd hebben de lichtste vesten een waarde van 50N of minder. Men spreekt dan van een zwemvest. Een zwemvest zal een bewusteloze drenkeling niet redden. Ze worden gebruikt bij activiteiten zoals waterskiën, zeilen of snorkelen.

Rond de 100N – Reddingsvest voor rustig water

Dit is de lichtste categorie onder de reddingsvesten. Hij biedt bescherming bij rustig vaarwater, binnenvaart en niet al te zware kleding. Denk hierbij aan zomerkleding. Vaart u veel in onrustig water, of draagt u zware kleding dan is een zwaardere klasse reddingsvest vereist. Deze categorie biedt beperkte veiligheid bij bewusteloosheid.

Rond de 150N – Reddingsvest voor open kustwater

Bij onrustiger water en openkustwateren biedt deze klasse een goede bescherming. In rustig water biedt deze klasse reddingsvesten ook zekerheid met zware kleding. Draagt u echter zware kleding en bent u in openkustwateren dan is de veiligheid bij bewusteloosheid beperkt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Talamex 150N vesten

275N of meer – Reddingsvest voor ieder water

Bij reddingsvesten van 275 Newton of meer draait het reddingsvest de drenkeling in de meeste gevallen binnen 5 seconden met het gezicht naar boven. Ook wanneer de drenkeling zware kleding draagt en/of bewusteloos is. Hierdoor worden deze reddingsvesten zoals de marinepool 275N of de Besto Comfort Fit Pro ook vaak gebruikt voor de beroepsvaart of op de oceaan.

Laat reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd